Terug

Waar bouwen & waar wonen ?
(bij toenemend risico op wateroverlast)


In het vlakke Nederland komen op korte afstand hoogteverschillen van enkele tientallen centimeters voor: kleine verschillen met grote gevolgen omdat in het ene geval een wolkbreuk geen enkel probleem geeft terwijl gelijktijdig elders woningen blank komen te staan (zichtbaar na inzoomen). Vroeg of laat wordt dit een moeilijk verzekerbare schadepost, wanneer bij verzekeringsmaatschapijen door begint te dringen dat de laaggelegen gebieden steeds meer een bijzonder risico gaan vormen.

De laaggelegen gebieden tussen de grote rivieren, vooral in Noord- en Zuid-Holland, zijn vaak venig van aard. Het inzetten van krachtigere gemalen heeft hier een voor velen verrassend gevolg: door het ontrekken van water aan het veen klinkt deze namelijk in zodat 'het maaiveld' nog verder daalt waardoor er dus steeds meer water moet worden weggepompt. Tel hier ook nog de stijging van het grondwaterpijl als gevolg van een stijgende zeespiegel bij op en stel dan de vraag: waarom bouwen we nog zo vaak op veen en in andere laaggelegen gebieden ?

Wat kunnen we leren van het verleden ? De rivieren zetten zand af en creëerden daarmee in een tijd dat er nog geen dijken waren langzaam maar zeker de beste plekken om te wonen. De hoger gelegen oeverwallen waren (en zijn) prima vestigingsplaatsen. Het mooie is nu dat de loop van de rivieren ook wel eens veranderde waardoor er in de Nederlandse bodem een hele wirwar van oude zanderige rivierlopen is ontstaan. Met onze software zijn we in staat deze oude en soms erg brede rivierlopen opnieuw te ontdekken, zelfs al liggen ze slechts centimeters hoger dan het omringende landschap.

Bij het ontwerpen van de bebouwing in nieuwe stadsuitbreidingen zullen 'oude wijsheden' zoals de voorkeur voor het bouwen op de zandige oude rivierlopen aan belang winnen .... en wij kunnen u daarvoor de nodigde gegevens leveren.

info@weijters.net en adres & telefoon